Dear, rich bastard.

Rubrikens bakgrund kan du läsa mer om här.

Vad är det då JAG menar med rubriken? Jo, att du som har jobb och har råd, ska hjälpa till att ta oss ur den förbannade finansiella förlamning vi just nu befinner oss i. För ingen annan kommer att göra det åt dig, eller oss.

Jag är övertygad om att bara för att media basunerar ut att krisen är den värsta sedan 40-talet, fryser alla till, även de som egentligen inte behöver det. Räntan och inkomstskatten har sänkts kraftigt och för de som inte riskerar att bli av med jobbet betyder det ett jävla ansvar. Ett ansvar gentemot dem som riskerar att förlora allt och som är beroende av att du konsumerar.

Det är ju faktiskt så att en butiksägare får slå igen om tillräckligt många köpstarka kunder slutar handla, bara för att de tror att de inte har råd, fast de egentligen har det. Då startas en negativ spiral som har föga med den finansiella krisen att göra. Och den startas av dig och mig.

Men.

Det finns såklart en baksida av problemet. Begreppet konsumtion är i sig inte svaret på världens problem. Konsumtion leder också till miljöförstörelse, fattigdom och förtryck. Så egentligen kan man säga att den finansiella krisen är en väckarklocka för den moderna människan att höja blicken och ta ut en ny kompassriktning för framtiden. Och för våra barn.

Vad den betyder och vad den kommer att mynna ut i vet jag däremot lika lite om som vad domen mot The Pirate Bay kommer att innebära för underhållningsindustrin. Jag tror att man måste förena moral med magkänsla på ett nytt sätt och försöka få igång motorn igen.

Jag kommer ihåg när jag låg i lumpen och gick upp 05:00 för att starta traktorn i –25 graders kyla. Man fick använda en så kallad eterpatron, vars innehåll man pumpade rakt in i förgasaren. När man sedan vred om nyckeln startade motorn med en smäll och ett stor vitt rökmoln steg som en svamp över hytten. Men motorn var igång och man kunde utföra beordrat dagsverke.

Så sätt i din egen eterpatron och vrid om nyckeln.

Nu kör vi!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: