Holiday in, over and out.

Så var det dags för semester igen. Dags att koppla bort hjärnan och lyssna lite mer på våra hjärtan. Sommarsemestern är dessutom den tid på minst fyra veckor som enligt forskare är helt nödvändiga för att vi ska kunna ladda om och orka jobba fram till jul. Och utan att veta något om den forskningen är jag beredd att helt hålla med.

Det är bara ett litet problem. Praktiken skiljer sig från teorin, som så många gånger i den akademiska världen. Det innebär att ledighet sakta men säkert förvandlas från ledig tid till planerad tid. Ledig tid blir helt enkelt inte ledig tid om man inte gör något med den.

Igår var jag ute på långpromenad och passerade som vanligt den slutna anstalten. Och jag funderade på hur de som sitter där egentligen har det. En del sitter inne ett år, medan andra tillbringar sina liv bakom lås och bom. Med inrutade vardagar. Och med några meter asfalt och dubbla Gunnebostängsel, toppade med taggtråd, som ett raster mellan sig själva och friheten på andra sidan. En frihet där jag promenerar och inte har en susning om vilka liv som överhuvudtaget existerar.

Jag tror att det är viktigt att ha något att göra på sin lediga tid. Men vi måste bli bättre på att ta oss tid att inte göra något speciellt. Att bara sitta och läsa en bok, till exempel. Eller ännu hellre, sitta på en brygga och bara titta på förbipasserande segelbåtar och måsar i skyn.

Att bara stirra, med öppen mun och med en liten salivsträng hängande från hakan kan vid första anblick se märkligt ut, men är något som definierar oss som människor. Människor som kopplat bort hjärnan en stund.

Annonser

2 svar to “Holiday in, over and out.”

  1. Madison Says:

    Ojoj…tänk om Reinfeldt såg detta. Folk ska jobba jobba jobba och jobba. Inget annat.

    Vore du statsminister skulle du få min röst. Du kan få den ändå…

    Ha de gott på välbehövlig och välförtjänt semester!

  2. Fredric Says:

    Tack, mannen. Ska trycka upp tröjor med favoriten ”Serenity now”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: