Ettor och nollor.

Har du tänkt på vad viktigt det är att komma först? Att den som är tvåa inte är näst bäst. Utan sist. Och det bästa exemplet måste ju vara vid själva ögonblicket för en befruktning.

– Fan, jag hann inte in. Men jag kom ju i alla fall tvåa. Jaha, det betyder att jag kommer att dö. Åååkej.

Detta fenomen börjar vid livets absoluta start och fortsätter tills vi dör. Och vi kan inte komma undan det. Men det är också förutsättningen för livet och dess utveckling. Utan tävlingen stannar vi upp och dör, innan vi ens har hunnit börja leva.

Det självklara exemplet kommer naturligtvis från sportvärlden där vi nyligen kunde bevittna Usain Bolt som den ohotade ettan på 100 och 200 m. Där får förlorarna visserligen en fin silvermedalj och en ful bronsmedalj som tröst. Men de kommer ändå alltid att vara förlorare.

I reklambranschen måste man vara kreativ och innovativ. Annars är man en medelmåtta, som visserligen ändå kan få företag att sälja mer eller kunder att stanna längre. Men inåt, för den grupp av människor som tycker att det är viktigare med Guldägg och personlig framgång än något annat, finns det en enskild sak som skapar större ångest än något annat.

Att inte vara först med en idé.

Reklambranschen, och förvisso samhället i stort, är grovt uppdelad i de tysta som går längst fram och får saker gjorda och de som kommer efter och klagar. Och det är de sistnämnda som påminner de som går före om att de minsann inte är först. För det var det någon annan som var för länge sedan. De bläddrar i sina reklamböcker och Googlar för att sedan kunna slå ner som en blixt när någon visar upp en kampanj eller kommunikationsidé.

Så, egentligen är det inte de som tycker att Guldägg är viktigare än något annat som är bovarna, utan de som aldrig ens kommer att få ett. Förlorarna.

Du kan se samma fenomen på nätet och i synnerhet på The Pirate Bay. Drivkraften bakom de alster som läggs upp är inte att andra ska kunna ta del av filmer och musik. Drivkraften är att vara först. Inget annat. Det ger en enorm kick att vara den förste att lägga upp Sagan om ringen, innan den ens är färdigklippt. En kick som ger ett slags beroende som gör att man inte kan sluta, även om man skulle vilja.

Jag är inte emot tävlingar. Men jag skulle vilja se en mer konstruktiv debatt kring nya idéer och koncept. För ju längre vi håller på, desto större risk löper vi att kopiera någon annan. Vare sig vi gör det med flit eller inte. Och jag tror inte att någon bara snor rakt av. Jag tror att man är mer eller mindre influerad, och på den kreativa resans stig vet man till slut inte riktigt var ens briljanta idéer kommer ifrån.

Det gäller att höja blicken och bredda sitt perspektiv. Att sänka garden en aning och släppa på prestigen. Något som för en del är det läskigaste som finns. Jag tror att framtidens vinnare har en ödmjuk inställning till framgång som grundar sig i att man dansar tillsammans istället för att hänga i baren och bli packad.

Vem kommer först dit?

Annonser

6 svar to “Ettor och nollor.”

 1. Mattias Says:

  Jag blev åtminstone den förste att kommentera här. 🙂

  Mycket läsvärt inlägg. Hur tycker du att vi ska göra för att löpa mindre risk att kopiera varandra. För visst är det väl skönt med folk som bara gör?

 2. Mattias OG Says:

  Det låter som du blivit äldre och insett vikten av ödmjukhet. 🙂

 3. Fredric Says:

  Frågan du ställer är komplex. Och problemet är mångfacetterat. Jag tycker själv att det är viktigt att ha koll på omvärlden och försöka skapa något som känns nytt och spännande. Vad jag menar är att hjulet uppfanns någon gång för länge sedan, men har sedan dess utvecklats och anpassats för att idag verka på tusentals olika sätt. Är det samma sak med grundläggande goda idéer, att man kan använda sig av samma blue print men anpassa till nya situationer? Det kan man fundera på. Det är oerhört svårt att generalisera eftersom idéer inte är hjul.

  Jag älskar folk som bara gör. Och det kan vi alla bli bättre på.

 4. Fredric Says:

  OG: Det kan du skriva upp. Och det är en underbar känsla.

 5. Filip Nilsson: ”En halv sekund är hela skillnaden” « Please copy me Says:

  […] Läs ocksåPlease copy me intervjuar Filip Nilsson (mars 2007)Write said Fred: Ettor och nollor […]

 6. Per Robert Öhlin Says:

  Hoppsan! Jag håller precis på att skriva en artikel för en av våra branschtidningar som täcker de två odödliga diskussionerna om plagiat och originaliet samt om stil och substans. Slutsatserna kanske inte är helt kosher. Så håll utkik. (Det är inte helt omöjligt att jag slänger ut en varning innan på min blogg).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: