Sommarplågor & sånt.

Så är den äntligen här, sommaren. Den tid på året då allt slutar fungera som det ska, då alla lägger stil och finess på hyllan och då allsköns plågoris gör entré.

Plågorisen är oftast en trallig reggaelåt av någon producent som har för lite att göra och som måste dra ihop lite cash till studiohyran. Och så förstör han en hel generation genom att kalla det musik. Det är fan så man önskar att man levde på 60-talet så man kunde döva smärtan med LSD.

Men det är inte bara flyktig musik som terroriserar. Det är även diverse djur, som på sin höjd ingår i någon slags romantiserad version av ekosystemet. Men ärligt talat, är det inte bättre att fåglar käkar frön och nötter än förbannade mygg och knott? För att inte tala om den felande länken bland småkryp.

Tittar man på en karta över dess utbredning är det främst Mälarområdet i Sverige som är mest utsatt. Alltså, där jag bor. Och tittar man lite längre utanför våra gränser ser man att hela Baltikum och Ryssland har samma färg som de mest utsatta områdena kring Mälaren.

Jag pratar såklart om fästingen. Men jag tänkte inte bli långrandig om detta helvetesdjur som inte har någon funktion what so ever i naturen. Du känner redan till den och har kanske till och med haft en på pungen eller mellan skinkorna. Men så finns det ytterligare ett plågoris som dyker upp klungvis om sommaren.

Det är inget djur, men ser ut som ett UFO där det kommer swischande mitt i vägen. Jag talar såklart om cyklisterna. Med äckligt vältränade vader, fula tights, inihelvete fula solglasögon och sist men inte minst, den integrerade midjeväskan med kolhydrater och vätska.

De är inte att leka med. De är nämligen både bilistens och gångtrafikantens värsta fiende. Och många av cyklisterna är både bilister och gångtrafikanter. Men på sadeln blir de till gudar, där de turas om att göra den ena överträdelsen efter den andra i trafiken.

På ön där jag bor slingrar sig en landsväg fram. Du har sett såna på film i Änglagård och kanske även åkt på en själv. Då vet du hur svårt det är att möta andra bilar när det ligger 10 cyklister i klunga på vägen. För det är ju inte så att de lägger sig i en fin kö när det kommer bilar. Neeeeejdå. De tror att de är Bandidos och tar upp halva körbanan. Som en organism från en annan planet som har kommit för att äta upp oss.

Häromdagen höll jag på att köra ihjäl en av dem vid en vänstersväng till OKQ8. Inte fan tittade jag i vänster backspegel efter någon på cykel med trasiga bromsar. Jag började svänga och SWISCH kom han förbi i 50 knyck och strök vänster framskärm på bilen. Utan att göra en min. Jag lovar att han inte ens hade händerna på bromsreglagen. Han hävdar nämligen sin rätt till företräde och vips, så blir han automatiskt osårbar. Som en gud.

Samma sak är det vid övergångsställen i rondeller – detta djävulens påhitt, som upphäver rondellens egentliga funktion. För att du som bilist ska stanna vid ett övergångsställe måste personen i fråga GÅ över. Inte cykla. För att cyklister ska åtnjuta samma rätt som gångtrafikanter får de vara så snälla och hoppa av sina hojjar och leda dem över. Gör de det? Näääääää. De pekar finger åt en när man inte stannar, fast de egentligen vet att det är roligare att fira midsommar med sina vänner, inte på Skogskyrkogården.

Så, för att sammanfatta sommaren. Vi halkar ner till Foppatoffelnivå i kläder, musik och IQ i allmänhet. Men om det är något vi är riktigt bra på så är det att grilla och dricka lådvin. Det måste vara meningen med livet på sommaren. Strax efter att cykla i klunga. Tydligen.

Annonser

Ett svar to “Sommarplågor & sånt.”

  1. Madison Says:

    Haha, klockren reflektion om den svenska sommaren!
    Men hav förtröstan om 2 veckor vänder det och vi går mot höst och mörker…;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: