Nu har du skitit i det blå skåpet, Lars.

Jag tar avstamp i ett uttryck som du säkert känner igen från filmen Göta Kanal. Ursprunget lär vara äldre än så och härrör från plattyskans ”Jetzt haben Sie in die blaue Schuppe geschiesst”. Men nu skiter vi i det och fokuserar på vad jag vill ha sagt.

Jag börjar med att hoppa på huvudpersonen direkt. Lars Vilks. Vilken jävla idiot du är. Och det säger jag inte för att du ritar fula teckningar. Inte alls. Jag säger det för att du inte bryr dig om, eller har en aning om, när gränsen är nådd. Inte minst gränsen för dumhet, men också gränsen för när din egen och omvärldens säkerhet sätts på spel.

Att luta sig mot yttrandefrihetsgrundlagen eller tryckfrihetsförordningen under tiden du retar upp den muslimska världen är som att kliva ut precis framför en bil på ett obevakat övergångsställe. Bara för att du har rätt att göra det, är det inte säkert att det är en särskilt smart idé.

Som konstnär har du inte bara tänjt på gränserna för hur långt man kan ta konsten. Du har också fått veta konsekvenserna av det. Eller har du det? När man läser artikeln i DN 2010-12-29 framstår du ju inte bara som en aningslös dåre, utan som en nonchalant, aningslös dåre. Och jag vet inte vilket som är värst. Att du gör det med flit eller att du inte är medveten om vad du har ställt till med.

Som en följd av självmordsattentatet i centrala Stockholm har nu säkerhetsnivån höjts ytterligare. Något som vi skattebetalare indirekt stödjer. Och det, utan att känna oss säkrare. Du säger till DN: ”Det känns tryggt och bra. Nu behöver jag inte springa och titta ut genom fönstrena eller vakna om nätterna”. Och det är väl här som det hela står klart. Du är sjuk i huvudet, men har ingen sjukdomsinsikt. Det är det som gör att du kan sova om nätterna. Inte att fler poliser vaktar ditt hus.

I sammanhanget är det viktigt för mig att understryka att jag inte över huvud taget stödjer någon form av terrordåd. Jag är den förste att förkasta krig, konflikter och våld. Men här är jag faktiskt beredd att med ordens sprängkraft utplåna den värsta terrorn av dem alla. Mänsklig dumhet.

Skit på dig, Lars.

Annonser

2 svar to “Nu har du skitit i det blå skåpet, Lars.”

  1. Sanna Says:

    Du e ju cool!

  2. Kenna Says:

    Jag instämmer i vad Writesaidfred säger. Det är ju för sorgligt att Wilks brist på omdömme skall ställa till det för andra medborgare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: